fbpx
Probeer PULLKA!

Workout for Nature – 18 maart

In actie voor een vogelrustgebied op Het Groene Strand van Bloemendaal

Dankzij jouw inspanningen komen vogels tot rust!

Op uitnodiging van Landschap Noord-Holland gaan we op een stuk strand ten noorden van Bloemendaal aan Zee een vogelrustgebied realiseren. Dit in het kader van het Groene Strand project. Op een vlak stuk strand, vlak bij de duinvoet, gaan we op 18 maart een hekwerk plaatsen. Net op tijd want het broedseizoen staat dan op punt te beginnen. In dit natuurgebied zijn gemotoriseerde hulpmiddelen vanwege de stikstofregels niet toegestaan. Kortom, terug naar de basis: menselijke spierkracht. Oftewel: jouw spieren voor de stranddieren!

Wat gaan we doen tijdens deze Workout for Nature?

Slepen en scheppen…. 128 grote houten palen van ruim 2 meter lengte moeten naar de juiste plek worden versleept. Hoe? Natuurlijk, met PULLKA-uitrusting. Lekker old-school want de slede is het oudste transportmiddel van de mens. Bij het beoogde vogelrustgebied gaan we alle palen flink diep ingraven; leve de PULLKA-schep! Tijdens deze Workout for Nature versterk je jouw uithoudingsvermogen, kracht en mobiliteit. En het allerbelangrijkste: je realiseert een waardevolle plek voor de strandbroeders op Het Groene Strand!

Waarom deze Workout for Nature?

Op de Noord-Hollandse stranden broedt onder andere de bontbekplevier. De bontbekplevier staat op de Rode Lijst van Bedreigde Diersoorten (IUCN). Deze vogel is een strandbroeder. Bontbekplevieren hebben het liefst een vlak stuk strand om te broeden. Andere vogels zoals de stern kunnen in de af te zetten zone ook de rust en ruimte vinden tijdens de trek.

Het Groene Strand

Sinds 2022 is PULLKA Gastheer van Het Groene Strand. Dat houdt in dat we tijdens trainingen en team events de natuurlijke rijkdom van het strand aan deelnemers willen tonen. Het Groene Strand is een initiatief van diverse natuurorganisaties: Landschappen NL, IVN, Stichting Anemoon, Stichting Duinbehoud, Vogelbescherming Nederland en wordt gefinancierd door de Postcode Loterij. Het doel is om de natuur en natuurbeleving weer haar plek terug te geven op het strand. Stranden dragen bij aan de biodiversiteit in ons land. In het vloedmerk leven unieke plant- en diersoorten. Op het strand vinden strandbroeders zoals de bontbekplevier en de strandplevier een plek om te broeden. Door het intensieve strandbeheer (zoals machinaal afval opruimen) krijgt strandleven geen kans meer om zich te ontwikkelen. Zo is mooi landschap en wonderlijke natuur de afgelopen jaren verloren gegaan. Het Groene Strand wil hier verandering in brengen en PULLKA ondersteunt deze missie met daden. Tijd voor de Workout for Nature!

Delen: