fbpx
Probeer PULLKA!

Aandacht voor PULLKA door Trouw

Zaterdag 15 februari 2020 stond PULLKA pontificaal in dagblad Trouw. Dit met een prachtfoto (twee pagina’s!) in de rubriek ‘Buitenmens’. Hier een weergave van het artikel, geschreven door journalist Roos Menkhorst. De foto is gemaakt door Jorgen Caris.

PULLKA is niet alleen voor oermensen

Door Roos Menkhorst (Trouw)

Een met zand gevulde slee door de duinen trekken is niet alleen leuk voor ‘oermensen’, vertelt PULLKA-instructeur Diederik Veerman (37). Je kunt de slee tenslotte zo zwaar of licht maken als je zelf wilt. Zes deelnemers staan vandaag klaar aan de rand van het Westduinpark – tussen Scheveningen en Kijkduin. “Met ballast in de slee gaan we lekker klimmetjes pakken.”

Het is een nieuwe sport in Nederland. Voor ervaren poolreizigers is het een vanzelfsprekend onderdeel van hun training naar barre oorden. Twee goede vrienden van Veerman kwamen in 2015 om door een noodlottig ongeval tijdens hun poolexpeditie in Canada. Een jaar later besloot Veerman zijn vrienden te eren door een lange strandwandeling te maken met een slee achter zich aan. Inmiddels is hij helemaal verkocht en geeft hij meerdere trainingen per week.

Sommige deelnemers gaan deze zomer hiken in de bergen. De druk van het gewicht van de slee op de schenen is te vergelijken met bergwandelen. Anderen zoeken door een blessure een alternatief voor hardlopen. Met een slee kun je volgens de instructeur intensief trainen zonder dat je last krijgt van je knieën. En voor de échte poolreiziger valt er ook heus wat te beleven. Veerman: “Qua gevoel en geluid komt zand precies overeen met sneeuw, dat is wel tof.”

Tijd gaat lekker naar buiten. Tips? tijdpost@trouw.nl

Delen: