FAQ
Zeker voor mensen die niet meer kunnen of willen hardlopen is PULLKA de perfecte sport. Je traint nog steeds in de mooiste natuur, maar dan wel completer en veiliger dan de gemiddelde hardloper. PULLKA is veel minder blessuregevoelig omdat je geen schokbelasting hebt. Hierdoor is de impact op je enkels, knieën en heupen heel laag. Het andere voordeel ten opzichte van hardlopen is dat je met PULLKA ook je bovenlichaam versterkt en dat je jouw inspanning beter kan afstemmen op jouw doel en gevoel. Door meer of minder zand in je slee te doen, bepaal jij de intensiteit. Bovendien – en dat is het vierde voordeel ten opzichte van hardlopen – kunnen hierdoor verschillende conditieniveaus in dezelfde PULLKA-groep trainen.
Wist je trouwens dat atletiektrainers uit het hele land PULLKA waardeerden met een 8,7? Dit tijdens een trainersdag op topsportcentrum Papendal. Ook voor atletiekclubs is PULLKA onwijs interessant. Als verrijking van het trainingsaanbod en voor behoud van geblesseerde leden.
‘Pulkke‘ is het woord voor slee bij de Sámi, de oorspronkelijke bevolking van Scandinavië. Via de Sami is ‘pulk’ in o.a. het Noors, Fins en Engels terechtgekomen. Maar pulken als werkwoord voor deze nieuwe sport in Nederland? Dat leek ons niet zo’n goed plan! Daarom hebben we een nieuw woord bedacht: pullka. Een woord met respect voor de Sami en met een knipoog naar het Engelse to pull (trekken). Wist je trouwens dat ‘pullka’ sinds kort een beschermd woordmerk is in de hele Europese Unie?
Heb je al eens gehoord van ‘papaholua‘? Dat is eeuwenoude sleesport op de gras- en lavahellingen op Hawaii! En hupak’in? Dat betekent slee in de taal van de Lakota Sioux, een oorspronkelijk volk in Noord-Amerika. Het zijn twee voorbeelden dat de slee ook in gebieden zonder sneeuw werd gebruikt.