fbpx
Probeer PULLKA!

PULLKA: aanleiding

Op 28 april 2015 verongelukten twee goede vrienden van mij in Nunavut, Noord-Canada. Philip de Roo (30 jaar) en Marc Cornelissen (46 jaar) deden daar – als ervaren poolreizigers – belangrijk klimaatonderzoek naar ijsdiktes en sneeuwprofielen. Een dag voor het einde van hun Last Ice Survey overkwam hen een noodlottig ongeval. Aan hun jarenlange inspanningen voor een duurzamere wereld kwam ineens een onvoorstelbaar einde.

Bijna een jaar later, op 6 april 2016, liep ik met Tobias van Toledo, een andere vriend, over het strand van Hoek van Holland naar Den Haag. Samen wilden we op deze wijze onze kameraden herdenken. 6 april 2015 was namelijk de dag dat Marc en Philip vertrokken op wat hun laatste expeditie zou zijn. Op deze doordeweekse dag liepen we op een verder verlaten strand ‘in stijl’: in onze handen een paar wandelstokken, achter ons de trainingssledes van Marc.

De Noordzeekust was ook een deel van hun trainingsgebied. Hier werden volgende poolexpedities voorbereid. Gedurende 4,5 uur haalden wij goede herinneringen op aan hen en leerden wij elkaar beter kennen. Met een lach en een traan blikten we terug en keken vooruit. Soms pratend, soms met stilte. We waren één met hen en met de omgeving.

Een jaar later, 6 april 2017, deden we de tocht opnieuw. Ditmaal met zijn vijven. Na afloop van wederom een intense en prachtige tocht bleven alle trainingsmaterialen bij mij in Den Haag. Een hardloopblessure maakte dat ik de spullen niet liet verstoffen. Hardlopen door de duinen kon ik niet meer, actief wandelend met een slede juist nog wel.

Lichamelijk werd ik steeds sterker, mentaal kwam ik buiten steeds meer tot rust, de hoeveelheid zand in mijn slee werd groter en groter… De vele positieve reacties van passanten op mijn trainingsmethode gaven de laatste, beslissende zet: deze allesversterkende manier van bewegen is niet alleen weggelegd voor sterke poolreizigers. PULLKA werd geboren.

Of je nou fit bent of dit juist wil worden, of je nou stevig of slank bent, jong of oud, man of vrouw. Hiken in de natuur met variabele weerstand heeft voor iedereen een meerwaarde. PULLKA-trainers nemen je graag mee naar buiten. Daar ligt een slee op jou te wachten. Klaar voor jouw doel, jouw expeditie.

Diederik Veerman
Den Haag, december 2017

Delen: