PULLKA-pionier: Diederik Veerman, Zeeuws-Vlaming in de Haagse duinûh
In Den Haag woon ik op een steenworp van het Westduinpark en het Zuiderstrand. Waarschijnlijk dankzij mijn Zeeuwse roots voelde ik me daar direct als een vis in het water. De afgelopen jaren heb ik dankzij het hardlopen elk duinpaadje leren kennen.
Geboren en getogen aan de kust van Zeeuws-Vlaanderen ervaar ik de Haagse duinen als thuiskomen. Elk seizoen geeft het geheel een andere dimensie: de kale ruigheid van de winter, de heerlijke geuren en gezelligheid in de zomer, en de bonte kleuren in het voor- en najaar. Het is in dit heuvelachtige natuurgebied van 245 hectare dat PULLKA is ontstaan.
Fysiek relevante PULLKA-bagage
- 15 jaar spinning-instructeur. Het was altijd ontzettend gaaf om mensen met uiteenlopende conditieniveaus in één en dezelfde les een voldaan gevoel te geven. Dit gaat met PULLKA ook gebeuren, maar dan in de gezonde buitenlucht!
- In mijn jeugd bijna elke dag sporten: atletiek, tennis, judo en wielrennen. Overal goed in, nergens uitmuntend. Als wielrenner veel getraind en gekoerst op de mooiste plekken in Europa. Het koersen heeft me leren afzien en tegelijkertijd te leren genieten van ‘het buiten zijn’.
- Met hikingtochten ontdek ik de laatste jaren vooral Sapmi (‘Lapland’). Dit vooral dankzij mijn broer en zijn schoonfamilie die allen in Finland wonen. De ervaring om daar dagen achtereen in de ruige natuur rond te trekken is fenomenaal en deel ik graag met anderen.
Inhoudelijk relevante PULLKA-bagage
- Universitair geschoold in de Arctische studies (Rijksuniversiteit Groningen)
- Tentoonstelling gemaakt over de Noord- en Zuidpool (muZEEum, Vlissingen)
- Boek over de poolgebieden geschreven en samengesteld: Tegenpolen
- Werkzaam als conservator Arctische culturen in het Museon in Den Haag
- Tweemaal veldwerk in Diilerilaaq, Oost-Groenland. Dit voor en in nauwe samenwerking met de lokale gemeenschap (Inuit) voor het project Roots 2 Share.
- Wetenschappelijk lid en organisatieondersteuning Missie SILA (West-Groenland). Missie SILA was een initiatief van mijn dierbare vrienden Philip de Roo en Marc Cornelissen. Deelnemers waren o.a. onze koning Willem-Alexander en professor Robbert Dijkgraaf.